Tuesday, 24 February 2015

Seoul, South Korea Part 2


Okay, untuk hari ketiga ni, kami akan pergi ke Nami Nara a.k.a Pulau Nami. Yeay! Tak sah la kan kalau datang korea kalau tak ke pulau Nami. Kalau peminat cerita korea mesti familiar dengan pulau ni kan. Actually, pulau ni bukanlah pulau yang berada di tengah lautan, tapi pulau yang berada di tengah-tengah sungai.

Pada hari sebelumnya, kami dimaklumkan bahawa kebiasaannya suhu di Pulau Nami akan lebih sejuk dari tempat kami berada sekarang (Seoul). Jadinya, mindset kak cik dah cakap, kalau kat sini pun suhu -6, mesti di Pulau Nami kelak akan lebih tinggi. Kalau sekarang aku pakai seluar 2 lapis, di Pulau Nami nanti aku mesti pakai 3 lapis!

Maka, bersusah payahlah kak cik pakai seluar setebal 3 lapis! Ekekek. Susah tau. Nak jalan pun rasa macam robot. Inilah first time kak cik rasa betapa pentingnya peranan seluar Jeans! Seriously, kak cik tak pernah ada seluar Jeans sebab material dia yang berat dan panas. 

Okay, seperti biasa, pukul 7, kami berkumpul di hadapan guesthouse untuk dengar taklimat sebelum bergerak ke Nami Island. Yeay !

Dalam subway, tak ramai lagi orang... Still dapat tempat duduk, means tak ramai lagi lah kan... 

On the way nak ke bus stop. Sejukk.... Gggg

Tempat tunggu bas tu depan pintu masuk Lotte World. Lotte World ni apa? Actually kak cik pun tak tahu... Eekeke... Sebelum ni yang kak cik tahu, ia hanyalah tempat membeli belah. Rupa-rupanya Lotte ni ada macam-macam. Dia macam sebuah company besar. Ada yang macam ala-ala McD, KFC, yang dipanggil Lotte Ria (kak cik pernah makan shrimp burger kat situ). Kalau perasan, Peppero yang pernah jadi viral dulu pun dekat kotak dia ada lambang Lotte... Dalam bangunan ni ada pasar raya.. Taman tema pun ada jugak. Besar amat.

Bas dah sampai!... Sejam la jugak perjalanan ke Nami Island ni. 


Atas bad nyaman je, sebab ada pemanas. Sedap tidur. Turun je bas, gigi atas kembali bertemu gigi bawah. Sejuk wehh... Ramai orang berkumpul di hadapan bas, kak cik pergi tengok..Rupa-rupanya dia orang tengah panaskan badan sekeliling unggun api. Ahh, tak kuasa aku... kang tak pasal-pasal baju bau asap.
-_-''


Okay, dah nak siap-siap cop passport. Ekeke... actually, pulau nami ni adalah pulau milik persendirian. Nak masuk ke pulau ni harga tiketnya adalah 8,000 won. Tapi kat tiket dia tulis passport, kengkonon kita nak masuk ke sebuah negara lain. Haih... macam-macam.

Teruja tengok air pancut beku macam ni.




Cantik tak muffler kak cik? Haaa, muffler ni limited addition tau. Tak dak kat korea tau. Kalau nak beli, yang asli hanya ada di Terengganu! Ekeke... actually yang tu kain sembahyang kak cik. Bila kak cik tahu yang di Nami Island lebih sejuk, jadi kak cik malas nak bawa muffler yang sedia ada. Sebab kainnya nipis. Macam tak membantu sangat pun nanti nak tutup hidung. Akhirnya, kain sembahyang ni kak cik lipat-lipat macam serban tu, lilit keliling tengkuk, haa, siap!... Beg pun ringan nanti. And 'muffler batik' tu pun nanti boleh guna untuk solat. Last but not least, boleh perkenalkan corak batik pada orang korea!... Ahah..


Sedih la jugak, datang jauh-jauh...tapi tak de salji pun...Huhu

Bilik merokok....


Trademark pokok dah jumpa dah... patungnya?


Penat jalan-jalan, kami singgah kat sebuah restoran. Manusia, ramai amat. Ni kak cik tengah tunggu turn tempat duduk. 


menu special kat sini adalah nasi goncang. Dalam tu ada nasi putih, telur separuh masa, tuna dan kimchi... sebelum makan, kena goncang sekuat hati biar sebati... okaylah...not bad... cuma kak cik asingkan kim chi sebab tak minat sangat... hehe..

Yang nama dia pancake apa entah... jeling meja sebelah, dia orang beli pancake ni...so kami pun nak try jugak.. Harganya 10,000 won. Rupa macam telur dadar, kan? tapi sebenarnya ala-ala macam peknga a.k.a lempeng... tabur-tabur seafood sikit, daun bawang ke, daun kucai ke, siap!... haaa, boleh cuba buat di rumah.


Korea Muslim Federation Halal Committee

Lepas kenyang makan, kami siap-siap nak solat. Kena solat di sini, sebab perjalanan nak ke Seoul semula jauh. Takut habis waktu nanti. Waktu siang kan jadi pendek bila musim sejuk. Di nami island ni ada surau yang terletak atas perpustakaan, berdekatan dengan tempat makan tadi.

tapi sayang, terlupa nak ambik gambar dalam surau tu. Suraunya very very very good. ! Double Thumbs up

Ini adalah tiang dalam library tu. nampak tak siang sebelah kanan tu? Sebenarnya ia diperbuat daripada buku-buku yang disusun. Tak percaya? Tengok gambar seterusnya.

Masih tak percaya lagi? Kena pergi tengok sendiri lah macam tu... saya tak dapat membantu...

Dalam pukul 3.30, kami naik ferry semula untuk balik ke tanah besar. Kejap je naik ferry. Dalam 5 minit gitu. Kemudian naik bas ke Lotte World tadi... Singgah kejap di supermarket dalam tu. Kat supermarket tu kak cik beli 1 bundle banana milk! Muehehehe.... Minum puas-puas... takut kempunan bila balik malaysia.. Hehehe...

Seoul, South Korea Part 3

No comments:

Post a Comment